Nazorg en Reparatie

Nazorg en reparatie
Is uw kostbare prothese stuk, of geeft deze u hinderlijke problemen?

Misschien heeft u het idee dat uw prothese nog prima voldoet, toch is een regelmatige controle geen overbodig luxe.

Een kunstgebit is een medisch hulpmiddel waarbij pasvorm erg belangrijk is, maar het is heel normaal dat deze verandert na verloop van tijd. Hierdoor zal de prothese minder goed passen, deze zal daardoor onnodige schade toebrengen aan uw kaakbot en tandvlees.
Dit kan door jaarlijkse controle en onderhoud grotendeels worden voorkomen.

Redenen voor nazorg

De pasvorm
Wanneer uw prothese pijn doet of los zit, er eten onder u prothese komt is de pasvorm waarschijnlijk niet ideaal meer. Dit kan gevolgen hebben voor uw spijsvertering daar u het voedsel niet goed meer kunt kauwen, wat op den duur kan leiden tot maagklachten. Ook is er door de slechte pasvorm een verhoogde kans op breuk daar er tussen uw prothese en uw tandvlees ruimte is ontstaan.Door deze ruimte zal de prothese ook meer geluid maken bij het kauwen.

De beethoogte
Als de kiezen niet goed meer op elkaar staan of wanneer bij bijten de ondertanden voor de voortanden komen, zullen de kiezen waarschijnlijk versleten zijn. Hierdoor moet uw onderkaak verder sluiten dan gewenst. Door het slijten van de kiezen zal de beethoogte verlagen, hierdoor zullen de voortanden elkaar kunnen gaan raken en kunnen deze zomaar afbreken uit de prothese. Ook kan het zijn dat de roze kunsthars van de protheses elkaar aan de achterkant gaan raken, waardoor het hier kan gaan scheuren of er een gaatje in komt. Deze te lage beet zal u een ouder uiterlijk geven doordat u verder dicht moet bijten dan gewenst. Tevens kan het op den duur kaakgewrichtsklachten geven door de stand waarin deze wordt gedwongen als u dichtbijt.

Esthetiek
Als u een meer ingevallen gezicht krijgt is het zeker tijd om wat aan de prothese te laten doen.
Ook kan door slijtage en het verduren van de kunststof uw prothese er niet meer zo mooi uitzien.
De kleur van uw tanden en het roze gedeelte zal dan veranderen of ontstaan er zwarte randjes om de tanden.

Voor al deze problemen kunnen wij u een oplossing bieden, vaak met een vergoeding van de zorgverzekeraar.